Ångsta Kvarn mal kravmärkt, stenmalet mjöl på traditionellt sätt. Kvarnen fyllde 90 år och hade öppet hus förra söndagen, och eftersom David bakar nästan allt sitt bröd på mjöl därifrån, och hans husgud Sebastien Boudet säger att man ska besöka sin mjölnare, åkte vi naturligtvis dit.
Vi kom tio minuter innan det började ösregna, och kunde även smaka lite lokalproducerade ostar och annat trevligt utanför.
Nu får ni lära er hur det ser ut inuti en 90 år gammal kvarn som fortfarande är i operativ drift. Hela kvarnen är på tre plan och kornet/mjölet cirkulerar ett flertal gånger mellan de olika våningsplanen.
Här skakas till exempel kornen så att alla skal och liknande far bort.
Det snurrar breda remmar överallt som driver maskinerna.
Kvarnmaskineri. Jag gillade särskilt att det ordet fanns med i ordlistan på min Iphone, vem hade trott?
Här är tydligen själva kvarnen, inuti gnisslar stenar och mal mjöl.
Här kommer färdigt mjöl nedramlande i papperspåsar. vi köpte med oss en hem. Den väger 25 kilo.
Så nu vet ni. Och det var faktiskt väldigt fint att se. Allt av maskineri är ursprungligt, och drivs på gammalt sätt. Och det verkar gå bra för dem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar