fredag 29 mars 2013

Våffeldagen

I Sverige har man av någon outgrundlig anledning dagar för olika bakverk, till exempel kanelbullens dag och våffeldagen. Den senare lär ju ha sitt ursprung i ett språkligt missförstånd (Jungfru Marias bebådelsedag -> Vårfrudagen -> Våffeldagen), men jag misstänker att det är en efterhandskonstruktion för att förklara det underliga i att fira bakverk med egna dagar. Men man kanske måste ge de svenska våfflorna en egen dag när alla måste äta dem, annars skulle ju ingen frivilligt göra det. I Norge har man ingen egen våffeldag. Alla dagar är nämligen våffeldagar. Det är nog för att norska våfflor är så mycket godare än svenska. Inget jävla fras-trams. Tjocka, sega, söta, med surmjölk och kardemumma i smeten. Som man gör själv från grunden, inte från färdigpulver i paket. Man behöver inte ens ha sylt på, de är goda som de är, fast man kan ju ha det ändå. Eller smör och brunost. Det hade vi. Och de var fortfarande goda som fika två dagar senare. Säg den frasvåffla som är det.





Inga kommentarer: