torsdag 10 januari 2013

Julfint, del 2

Hela mitt liv har vi pyntat granen kvällen innan julafton (eller på lillejulaften, som dagen heter på norska). Även i Davids familj är det en stenhård tradition. Men under över alla under, vi har frångått en tradition och gjort något som passade oss i stället.


Eftersom vi inte skulle vara hemma under själva julen valde vi att pynta granen till Lucia istället, vilket ökade mysfaktorn i vardagsrummet avsevärt under resten av månaden. Dock har vi nu lärt oss den hårda vägen att det verkligen är värt att kapa granens fot för att öka dens vätskeupptagningsförmåga. Samt att det är bra med någon form av vattningsanordning när man reser bort. För en död gran inte bara barrar ohemult, den är också en ganska sorglig syn så här i januari. Trots pyntet och ljusslingorna.



Det här med blommor är ju inte min starkaste sida, så trots att jag till och med beställde amaryllislökar redan i september, ligger de fortfarande i källarn och väntar på plantering. Vi köpte en på ICA i stället, lite för nära jul för att den skulle hinna blomma innan julafton. Men när jag kom hem 2 januari var den i varje fall fin, och fick komplettera julstillebenet vid radion.



Trägranarna under julstjärnan är ett av årets pyntinköp från Jamtlis butik, som har väldigt mycket fint hantverk och således r ett farligt ställe för plånboken. De här var dock på halva priset, och jag rycker de är fina, inte så extremt juliga men ändå stämningsfulla.



I år som för två år sedan bakade jag pepparkakshus efter en modell av vårt eget hus och tomt (som i år dessutom invaderades av tre gubbar från pepparkakeland). Förra gången blev det riktigt lyckat, i år inte riktigt. Men jag lärde mig några viktiga saker, till exempel: kavla inte bottenplattan för tunn, då slår den sig under stekningen och skapar ofrivilligt kulligt landskap. Se till att ha äggvita till hands när kristyren ska göras, man kan göra kristyr utan men det stelnar inte lika bra och de omsorgsfullt gjorda dekorationerna blir lätt tillplattade. Ha riktiga formar för granar och annat man ska göra många av, det är jobbigt att skära ut dem för hand. Ha husmodellen i styvt papper, tunt rutpapper skrynklar lätt. Se till att modellens delar passar ihop i storlek och vinklar, om inte modellens delar gör det är det nämligen inte en chans att de färdiga pepparkaksdelarna kommer att göra det. Var inte arg redan innan du börjar limma ihop huset med brännhett socker. Spara lite deg för att kunna göra nya delar om du skulle råka ha sönder någon del. Eller ha glömt något viktigt.

Lite fult och snett är det, och cykelskjulet, vedskjulet och garaget saknas, men det doftar gott varje gång man går förbi och ska snart ätas upp. För julen varar bara till tjugonde dag Knut, inte till påska.

Inga kommentarer: